Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

* Περί εκλογών *

Θα ήθελα να πω την άποψή μου για τις εκλογές που έρχονται και την σημασία τους. Θα αρχίσω με τη φράση "Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν το σύστημα θα ήταν παράνομες", ένα σύνθημα που με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Όμως ένα σύνθημα δεν είναι "πασπαρτού", δεν εφαρμόζεται και δεν ορίζει όλες ανεξαιρέτως τις δράσεις μας. Δεν γίνεται να λειτουργούμε με δογματικό τρόπο, ιδίως όταν θεωρούμε τους εαυτούς μας ελευθεριακούς, απελευθερωμένους από εξαναγκαστικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς.
Αυτό το λέω γιατί στις εκλογές που πλησιάζουν δεν κρίνεται η αλλαγή τρόπου διακυβέρνησης, πόσο άλλωστε δεν κρίνεται η διακοπή ή η συνέχιση του καπιταλιστικού συστήματος. Όμως κρίνεται κάτι πολύ πιό καθημερινό και ανθρώπινο, κρίνεται το κατά πόσο είμαστε διατεθημένοι να δηλώσουμε ότι είμαστε ενάντια στον εκφασισμό της κοινωνίας μας. Κρίνεται το κατά πόσο θέλουμε να προστατεύσουμε την κοινωνία μας από τους φασίστες που έχουν βρει ευκαιρία να βγουν από τις τρύπες τους.
Και αυτό δεν θα το καταφέρουμε με αποχή. Η αποχή είναι το εργαλείο του συστήματος που μετατρέπει την άρνηση αναγνώρισης του θεσμού των εκλογών σε περιθωριοποίηση των ίδιων των αρνητών και εργαλείο εξαγωγής συμπερασμάτων από την εξουσία προς όφελός της.
Η αποχή καταφέρνει μονάχα να γύρει τη ζυγαριά προς το μέρος του συστήματος.
Το καθεστός βαδίζει σταθερά προς την ακροδεξιά και το μόνο όπλο που σου αναγνωρίζει είναι μια ψήφος. Οτιδήποτε άλλο προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε εναντίον του, κατάφερε εύκολα και γρήγορα να το στρέψει εναντίον μας. Όποτε ας χρησιμοποιήσουμε το μοναδικό όπλο που δεν θα εκπυρσοκροτήσει στα χέρια μας (όχι άμμεσα τουλάχιστον). Και αυτό είναι η συμμετοχή μας στις εκλογές, με την συνείδηση ότι ψηφίζουμε για να γύρουμε τη ζυγαριά προς τα αριστερά. Άλλωστε ο δρόμος για την ελευθερία που θέλουμε, για τις αξίες στις οποίες πιστεύουμε, ο δρόμος προς την δίκαιη και πολιτισμένη συμβιώση μεταξύ μας που τόσο επιθυμούμε βρίσκεται προς τα αριστερά.
Να είστε καλοί άνθρωποι.
Wonder Jlaw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου